Krijgsmacht haalt banden met Duitsland aan

De hoogste generaals van de Nederlandse en Duitse krijgsmacht hebben de banden aangehaald. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aan zijn Duitse collega, de Generalinspekteur der Bundeswehr Volker Wieker.

Duitsland is een strategische partner van Nederland. Defensie werkt al op veel terreinen samen met de Duitse krijgsmacht, maar wil de samenwerking verder uitbreiden en verdiepen. "Internationale samenwerking is van wezenlijk belang voor de slagkracht van Defensie", zegt Middendorp. "Het is geen keuze meer, maar pure noodzaak."

Nederland kan namelijk niet alles alleen. Samenwerking vergroot de militaire effectiviteit, aldus de hoogste generaal. Belangrijkste pijler onder de samenwerking is nu nog het Duits-Nederlandse Legerkorps, maar er wordt op andere terreinen ook gewerkt aan meer samenwerking. Zo wordt onderzocht wat de mogelijkheden van samenwerking zijn bij de inzet van onbemande vliegtuigjes.

De twee generaals hebben verder gesproken over de huidige missie in Afghanistan. In de provincie Kunduz beschermen Duitse eenheden de Nederlandse politietrainers. En in Mazar-e-Sharif waar het hoofdkwartier van de Duitsers is gevestigd, staan de vier Nederlandse F-16's gestationeerd.