Syrische minister van defensie gedood bij aanslag

In de Syrische hoofdstad Damascus is woensdag een zelfmoordaanslag gepleegd op het gebouw van de nationale veiligheidsdienst. Bij de aanslag is de Syrische minister van defensie Dawoud Rajha (65) om het leven gekomen. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. De aanslag had plaats tijdens een bespreking tussen een aantal ministers en functionarissen van de veiligheidsdiensten.

Volgens de staatstelevisie raakten bij de aanslag een aantal personen zwaargewond. Ze zijn overgebracht naar het Al-Shami-ziekenhuis, dat bewaakt wordt door leden van de Republikeinse Garde. De omgeving van het gebouw is door de politie afgezet en journalisten mochten niet in de buurt komen.

Rajha is een christen en werd vorig jaar door president Bashar Assad benoemd. De dood van Rajha zal vermoedelijk hard aankomen bij de christelijke gemeenschap in Syrië. Ongeveer tien procent van de Syrische bevolking is christelijk en de christenen hebben over het algemeen de kant van het regime gekozen. Zij vrezen dat zij - net als in Irak - tussen de rivaliserende islamitische groepen in de verdrukking zullen komen.

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat eerder woensdag het leger jacht maakte op rebellen in de wijk Midan. Daarbij zouden onder de rebellen 'veel slachtoffers' zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger met helikopters de wijken Qaboun en Barzeh aangevallen. Al vier dagen lang wordt in de hoofdstad strijd geleverd tussen regeringstroepen en opstandelingen. Niet eerder werd in Damascus zo hevig gevochten. Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan meer dan zeventienduizend mensen het leven gekost. Het toenemende aantal zelfmoordaanslagen doet vermoeden dat Al-Qaida of andere extremistische bewegingen aan de strijd zijn gaan meedoen.

Update 14.03 uur:

De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door een lijfwacht van de minister. Ook onderminister Assef Shawkat, een zwager van president Assad, is omgekomen. De minister van Binnenlandse Zaken is gewond geraakt. Geruchten dat ook hij om zou zijn gekomen worden door de Syrische regering tegengesproken. Zijn toestand zou stabiel zijn. De aanslag is opgeëist door zowel het Vrije Syrische Leger als de beweging Brigade van de Islam. Deze aanslag maakt duidelijk dat het bewind van Assad in het hart kan worden getroffen.