Slibverwerker neemt stappen tegen Volkskrant

Slibverwerkingsbedrijf SNB sleept de Volkskrant voor de Raad voor de Journalistiek vanwege een voor het bedrijf onwelgevallige publicatie in die krant. Dat liet een woordvoerder van de rioolslibverwerker donderdag weten.

De Volkskrant schreef donderdag dat SNB een acuut financieel risico loopt doordat het een verlies van honderden miljoenen euro's heeft geleden op derivatencontracten met Deutsche Bank. "De berichtgeving is tendentieus en er wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat SNB concrete financiële risico's loopt", vindt de woordvoerder.

De zegsman geeft wel toe dat het risico bestaat dat SNB als gevolg van de derivatentransactie dit jaar een fors verlies moet inboeken waardoor het eigen vermogen van de organisatie negatief wordt. "Wat dat betreft klopt de berichtgeving van de Volkskrant wel."

"Maar het gaat slechts om een administratieve situatie, want het negatieve eigen vermogen heeft geen directe gevolgen", weet de woordvoerder. SNB heeft volgens het derivatencontract, dat in 2017 afloopt, namelijk geen tussentijdse betalingsverplichtingen aan Deutsche Bank. Woningcorporatie Vestia, dat eerder dit jaar in de problemen kwam door derivatenconstructies, had zo'n bijstortingsverplichting wel.