Leiding masters Design Academy stapt op

De afdelingshoofden van de drie mastertrajecten van de Design Academy in Eindhoven zijn per direct opgestapt. Aanleiding is een verschil van mening met het bestuur over de onderwijsvernieuwing bij het instituut, bevestigt secretaris van het college van bestuur Henri Beelen na berichtgeving van NRC Handelsblad.

De drie afdelingshoofden, Jan Boelen, Louise Schouwenberg, Joost Grootens, vrezen dat de autonomie van de masteropleidingen op het spel staat, en dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. Ze zeggen in de krant een inhoudelijke discussie over de te varen koers te missen, en zijn bang voor een onderwijssysteem waarbij 'managers de leiding krijgen', en docenten geen inspraak meer krijgen.

"We hebben anderhalf tot twee jaar over de plannen gesproken", zegt Beelen. Het college wil de vernieuwingsvoorstellen nu gaan 'implementeren'. Er staat volgens Beelen 'druk op de ketel'. "We moeten nu zorgen dat de continuïteit van het onderwijs wordt gewaarborgd."

De Design Academy ontwikkelde vanaf 1999 onder toeziend oog van Lidewij Edelkoort een uitstekende reputatie als hogeschool. Het instituut wordt nu geleid door directeur Anne Mieke Eggenkamp.