[Tour] Tweede ritzege Sagan

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Tour de France. De Slowaak van Liquigas was bij een aankomst heuvelop veels te sterk voor de concurrentie en won met fietslengtes voorsprong. Fabian Cancellera behield zijn gele trui, die hij zaterdag in de proloog veroverde.

Bolletjestruidrager Michael Morkov vond voor de derde dag op rij de juiste ontsnapping en probeerde zijn leidende positie in het klassement te verstevigen. Hij kreeg Andrij Grivko, Ruben Perez, Sébastien Minard en Giovanni Benaudeau mee. De groep kreeg maximaal vijf en een halve minuut voorsprong van het door RadioShack geleidde peloton.

Vooraan leek de samenwerking al vrij vroeg zoek te zijn. Grivko ging lang virtueel aan de leiding en probeerde meermaals weg te springen. Bernaudeau was daarvan de eerste slachtoffer en moest de groep laten gaan. Het peloton zelf werd ook door enkele valpartijen gedeeltelijk uitgedund, maar alle toppers bleven daarbij ongedeerd.

In de lastige slotfase, met vijf heuvels, bleven enkel Grivko en Morkov vooraan over. Een kans op de ritzege maakten ze echter niet, want het uitgedunde peloton kwam rap dichterbij en greep de koplopers op de voorlaatste klim op zeven kilometer van de streep. De mannen van Fabian Cancellara en Peter Sagan hielden het tempo vervolgens hoog, maar konden niet voorkomen dat Sylvain Chavanel wist te ontsnappen op vijf kilometer van de streep.

De renner van Omega Pharma-Quick Step had al rap een voorsprong van twaalf seconden te pakken in de afdaling van de voorlaatste col. De Fransman miste echter bijna een bocht waardoor zijn voorsprong slonk. Binnen de laatste 500 meter werd hij alsnog gegrepen, waarna een lange sprint bergop volgde. Peter Sagan bleek daarin veel en veel te sterk en reed iedereen uit het wiel en kwam solo over de streep.

De tweede plaats was voor Edvald Boasson Hagen, terwijl Peter Velits derde werd. Fabian Cancellara werd vierde en behield zijn gele leiderstrui. Bauke Mollema was op de negende plaats de beste Nederlander. Er was wat tijdsverschil ontstaan door een valpartij in de slotkilometer, waarbij onder andere Bradley Wiggins slachtoffer was. De organisatie had de aankomst echter als vlak bestempeld en dus werden er geen tijdsverschillen gerekend.

Uitslagen derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Peter Sagan Slw Liquigas 4:42.56
2 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.01
3 Peter Velits Slw Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Fabian Cancellara Zwi RadioShack z.t.
5 Michael Albasini Zwi GreenEdge z.t.
6 Cadel Evans Aus BMC z.t.
7 Nicolas Roche Ier AG2r z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel z.t.
9 Bauke Mollema NED Rabobank z.t.
10 Vincenzo Nibali Ita Liquigas z.t.
11 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.


Stand na derde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi RadioShack 14:45.30
2 Bradley Wiggins GBr Sky +0.07
3 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Tejay van Garderen VS BMC +0.10
5 Edvald Boasson Hagen Noo Sky +0.11
6 Cadel Evans Aus BMC +0.17
7 Vincenzo Nibali Ita Liquigas +0.18
8 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda z.t.
9 Andreas Klöden Dui RadioShack +0.19
10 Bauke Mollema NED Rabobank +0.21