Marine draagt piraten over aan Oman

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen heeft de vrijdagochtend in de Hoorn van Afrika opgepakte piraten zondag overgedragen aan de marine van Oman. Ook al het bewijsmateriaal is overgedragen aan het Omaanse marineschip Al Muazzar. Oman gaat de piraten vervolgen. Dat meldt het ministerie van Defensie zondagavond.

De verdachten werden vrijdagochtend onderschept door het Nederlandse fregat toen het Nederlandse marineschip de bemanning van een gekaapte Arabische vissersboot, een dhow, bevrijdde. De gekaapte dhow vaart onder de Omaanse vlag. Volgens het ministerie van Defensie hebben de Nederlandse autoriteiten in overleg met Omaanse collega's besloten dat de Golfstaat de piraten overneemt voor vervolging.

De Evertsen had twee dagen jacht gemaakt op de gekaapte boot. Een schip uit Malta sloeg woensdag alarm toen het de dhow in zicht kreeg en de piraten het vuur openden. De Evertsen kon de piraten daarna onderscheppen voor de kust van Oman na een zoektocht van twee dagen in de Golf van Aden en op de Arabische Zee.

Aan boord bevonden zich zeven gegijzelde Indiase en Bengalese bemanningsleden. Zij verbleven de afgelopen twee dagen aan boord van het Nederlandse fregat om op krachten te komen. Onder toezicht van de Al Muazzar vaart de dhow met de bemanning nu huiswaarts.

Aan boord van de dhow werd nog een eerder overleden persoon gevonden, vermoedelijk een piraat. Na overleg is zaterdag besloten deze man een zeemansgraf te geven.

De Evertsen vertrok in mei voor enkele maanden naar het gebied om de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield te ondersteunen.