Aangifte tegen justitie om vervalsen bewijs

Advocaat Ed Manders heeft maandag aangifte gedaan tegen officier van justitie Gert Veurink wegens valsheid in geschrifte in een zaak tegen een Nigeriaanse mensenrechtenactivist. De officier zou de aanklacht volgens de raadsman bewust baseren op een onjuiste samenvatting van een telefoongesprek.

Zijn cliënt, de in Rotterdam woonachtige activist Sunny Ofehe, wordt verdacht van het beramen van terroristische aanslagen in Nigeria. Volgens een samenvatting van een vertaald telefoongesprek zou de 40-jarige Nigeriaan hebben gesproken over het saboteren van pijpleidingen bij de stad Kaduna in Nigeria.

Toen de verdediging vroeg om een nieuwe letterlijke vertaling van het gesprek, bleek het woord 'saboteren' in de nieuwe versie te zijn vervangen door het woord 'inventariseren'.

Het advocatenkantoor van Manders stelt Veurink verantwoordelijk voor het samenstellen van de processtukken en daarmee het opnemen van het 'vervalste' document. Ook de tolk die het gesprek vertaalde en de agent die het proces-verbaal van het gesprek opmaakte worden aangeklaagd door de advocaat.

Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigt dinsdag de aangifte tegen officier van justitie Veurink, maar wil geen commentaar geven.

Ofehe, die naar eigen zeggen campagne voert voor vrede in de olierijke Nigerdelta in zijn vaderland, kreeg in 2006 asiel in Nederland.