Eerste Kamer stemt tegen slachtverbod

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag zoals verwacht gestemd tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Van de aanwezige senatoren stemden 21 voor en 51 tegen het verbod, een initiatief van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft inhoudelijke kritiek op het voorstel en ziet bovendien een alternatief in een convenant van joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap. Daarin staat onder meer dat dieren maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede dood moet zijn.

Tot de voorstanders van het verbod behoorden in de Eerste Kamer de Partij voor de Dieren, PVV, SP en 50Plus. De GroenLinks-fractie in de senaat was verdeeld: een deel stemde voor, en ander deel tegen.

Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren stelde dat het convenant, een idee van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), geen oplossing is. Hij wees erop dat de rabbinale rechtbank tegen is, evenals de enige kosjere slachterij in Nederland. "Het is geen alternatief, maar een doekje voor het bloeden."