F-16's doen mee aan grote internationale oefening

Zeven Nederlandse F-16's vliegen maandag naar Noorwegen om mee te doen aan een grote internationale oefening. De Tigermeet wordt sinds de jaren zestig jaarlijks in verschillende landen georganiseerd. Twee jaar geleden was Volkel de uitvalsbasis van de enkele tientallen eskaders.

De Tigermeet is vernoemd naar de deelnemende eenheden. Alle hebben ze een tijger of andere grote katachtige in hun embleem of logo. Waar het evenement voorheen vooral een verbroederingsbijeenkomst was, is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste militaire oefening van Europa.

De training in het Noorse Ørland begint dinsdag en duurt tot volgende week vrijdag. Volgende week maandag kunnen vliegtuigspotters komen kijken naar de 85 vliegtuigen en helikopters. Een dag later vindt een vliegshow plaats.

De straaljagers worden ingezet bij de oefening van complexe missies. Zulke grootschalige trainingen vinden door bezuinigingen steeds minder vaak plaats. Volgens commandant luitenant-kolonel André Steur zijn de oefenmissies nodig om de F-16-vliegers 'uitzendgereed' te houden.

Volgens Steur bewijzen de oefeningen hun waarde tijdens missies zoals in Bosnië, Kosovo, Afghanistan en vorig jaar in Libië. "Het helpt dat je als coalitiepartners weet wat je van elkaar kunt verwachten. Het motto 'train as you fight' voert de boventoon tijdens dit soort oefeningen. Hiermee creëren we standaardisatie en vertrouwen."


F-16's doen mee aan grote internationale oefening (Foto: Novum)