Ook code geel voor Zuid- en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt woensdagavond het noordwesten voor buien met onweer, hagel en windstoten. Voor Noord- en Zuid-Holland geldt sinds 22.00 uur code geel.

In Gelderland en Overijssel, waar woensdag aan het begin van de avond nog met een code oranje werd gewaarschuwd voor extreem weer, is niets meer aan de hand. Voor deze twee provincies gold sinds 20.00 uur nog twee uur lang code geel, maar ook dat is inmiddels voorbij.

Ook voor Noord-Brabant en Limburg geldt geen code geel meer. In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Utrecht kunnen nog wel buien met onweer, hagel en windstoten voorkomen, waarschuwt het KNMI.

Vooral het oosten en het midden van het land hebben het woensdag volgens een woordvoerder van weeronline.nl zwaar te verduren gehad. "Op veel plaatsen viel twintig tot dertig millimeter neerslag in korte tijd."

In Gelderland viel soms zelfs meer dan vijftig millimeter neerslag, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. "Dat is bijna net zo veel als normaal in een volledige meimaand", aldus de zegsman. Ook werden hagelstenen met een doorsnee van drie centimeter waargenomen en was in het binnenland sprake van zware windstoten tot negentig kilometer per uur.

Omstreeks 22.30 uur trokken volgens weeronline.nl nog flinke buien naar het westen en het noorden. "Maar de verwachting is dat het komende uur de zwaarste activiteit afneemt en dan het geleidelijk droog wordt."

Donderdag is de kans op buien klein, meldt de woordvoerder. "Alleen langs de Belgische grens is een buitje nog niet helemaal uit te sluiten." De zon domineert echter het weerbeeld volledig. Aan zee wordt het circa 22 graden, in het binnenland 25 tot 28 graden.