Verheugde reacties op btw-verlaging kunsten

De kunstsector reageert opgelucht op het nieuws dat het btw-tarief voor de beeldende kunst wordt teruggebracht van negentien naar zes procent. "Het is een heel terecht besluit", zegt bestuurder kunsten bij FNV Kiem Irene Helle. "We gaan een zesprocentsborrel geven", kondigt galeriehouder Martin van Zomeren opgelucht aan.

Na een verhoging van zes naar negentien procent vorig jaar zou het btw-tarief in eerste instantie verder omhooggaan naar 21 procent. Een bron in Den Haag bevestigde echter dat de btw-verhoging in zijn geheel wordt teruggedraaid. Het besluit werd op het laatste moment toegevoegd aan het vorige week bereikte akkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

"We kunnen nu beginnen aan een inhaalslag", zegt Van Zomeren. "We voelen de crisis al sinds 2008, maar de geplande extra btw-verhoging naar 21 procent had voor ons de doodklap kunnen zijn." Van Zomeren, die een galerie heeft aan de Prinsengracht, was 'helemaal verbaasd' over het btw-nieuws.

"Ik heb, net als collega's en kunstenaars, heel veel brieven geschreven aan politici. Een aantal partijen was het met ons eens, maar ik hoorde toch vooral dat het niet ging lukken", aldus Van Zomeren. "We verwachtten een omzetdaling van dertig tot veertig procent. De maatregel had onze beroepsgroep kunnen halveren."

Ook FNV Kiem lobbyde de afgelopen weken tegen het hoge btw-tarief. In het akkoord werd de vorig jaar juli ingevoerde btw-verhoging voor de podiumkunsten wel teruggedraaid, maar die voor de beeldende kunsten niet.

"We snapten al niet hoe het kon", zegt Helle. "Er was zo'n breed draagvlak om de maatregel terug te draaien. Dat het nu toch is gebeurd, is heel terecht." FNV Kiem benaderde de VVD, GroenLinks en D66. De christelijke pendant van FNV, CNV, benaderde het CDA. "Ik weet niet wat daar is gebeurd", zegt Helle.

Wel is duidelijk dat bij de VVD al langer twijfels bestaan. "Kunstenaars zijn, net als galeriehouders, ook ondernemers", zegt Van Zomeren. "Van het kabinet moesten kunstenaars marktgerichter gaan werken", vult Helle aan. "Dat werd door het hoge btw-tarief juist tegengewerkt."

Een petitie tegen het btw-tarief voor de beeldende kunsten werd de afgelopen weken ondertekend door bijna 23 duizend mensen. De btw-verhoging van 19 naar 21 procent moest het rijk veertig miljoen euro opleveren. Onduidelijk is per wanneer het btw-tarief van zes procent weer gaat gelden.