Spannende dag voor kandidaat-lijsttrekkers CDA

De kandidaat-lijsttrekkers gaan een spannende dag tegemoet. De partij maakt vrijdag de uitslag van de eerste stemronde bekend. De verwachting is dat geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt en een tweede stemronde noodzakelijk is. Daarin nemen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen het tegen elkaar op.

Uit de peilingen blijkt dat in elk geval fractieleider Sybrand van Haersma Buma hoge ogen gooit. Daarna wordt het moeilijk om conclusies te trekken: bij Maurice de Hond was de Purmerendse wethouder Mona Keijzer favoriet na Buma terwijl in een peiling van Ipsos Synovate staatssecretaris Henk Bleker op de tweede plek eindigde.

Donderdag bleek uit een peiling van De Hond dat 35 procent van de CDA-kiezers de voorkeur geeft aan Van Haersma Buma tegen 31 procent voor Keijzer. De andere kandidaten zijn demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij worden op minder dan tien procent van de stemmen gepeild.

De campagne werd overschaduwd door kritiek van partijprominenten op de samenwerking met de PVV. Oud-ministers Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin - beiden verklaard tegenstanders van het minderheidskabinet - en oud-informateur Herman Wijffels pleitten voor een 'buitenstaander'. Kandidaten die hebben samengewerkt met de PVV zouden de partij kwetsbaar maken.

Wijffels hekelde vooral de rol van Bleker, die tijdens de formatie volgens hem een 'ethisch dubieuze' rol heeft gespeeld. "Bleker heeft voor mij vooral toekomst bij zijn pony's", zei hij. Bleker noemde dit in een reactie 'onder de gordel'. Hij riep verder op om de toekomst niet te laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis.

De eventuele tweede ronde duurt van 22 mei tot en met 1 juni. Dan wordt bekend wie de nieuwe leider is van het CDA.