Eindexamen dag 3: vwo kunst en wiskunde B

De eindexamens zijn weer begonnen. FOK!-user Lutte doet eindexamen VWO en wil graag verslag doen van haar ervaringen. Sinds vandaag heeft Lutte gezelschap gekregen van Priscilla, die ook vwo doet, in een andere richting weliswaar.

"Mijn naam is Priscilla en ik zit op het Grotius College te Heerlen. Na 6 jaar lang zwoegen op het VWO, is het nu tijd voor het eindexamen in het NG profiel met kunst en duits. Ik ben niet zo heel snel nerveus, maar toen ik maandag opstond besefte ik me wel dat dit de allerlaatste loodjes waren", schrijft zij. "Gelukkig zijn mijn cijfers van de schoolexamens goed genoeg om met een rustig gevoel aan de centrale examens te beginnen. Dit is echter nog geen garantie voor mijn diploma, door die 5,5-regel zal ik toch tot het allerlaatste mijn best moeten blijven doen. Ik heb voor mezelf een duidelijke doel gesteld, een motivatie om te leren: Ik wil weg van het Grotius College, ik wil beginnen met studeren."

'Vandaag heb ik het examen Kunst Algemeen gehad, 31 vragen over kunst vanaf de elfde tot en met de zestiende eeuw, en over de twintigste eeuw. Filmpjes kijken, muziek luisteren en wat vragen beantwoorden. Het viel me best mee en ik heb er nu best een goed gevoel over, maar het blijft nog even afwachten tot de uitslag op 14 juni. Als ik een 7 gehaald heb, sta ik een 8 gemiddeld, dat zou super zijn.

Veel mensen denken dat kunst een linkse hobby is, maar men vergeet dat we er dagelijks mee bezig zijn. Kunst is niet alleen het onbegrijpelijke schilderijen in een museum, het is ook de vormgeving van je telefoon, je auto, je kleren, eigenlijk alles om je heen. Als je op deze manier nadenkt over kunst, is het in een keer een stuk interessanter en nog niet eens zo heel erg om te doen.'

Lutte, die examen vwo doet met een natuurprofiel in combinatie met Duits en Latijn,  heeft vandaag haar wiskunde B examen gedaan:

'Vandaag was op het vwo wiskunde B aan de beurt. Drie uur lang aan de slag met integralen, parabolen en afgeleides. Wiskunde moet je doen, van tien opgaves maken (van fouten leer je) onthoud je het meeste beter dan van honderd keer een uitleg volgen. Op weg naar het examen heb ik, naast diverse oefenstencils en natuurlijk het lesboek zelf, dan ook veel examens gemaakt.

De vragen waren wat ik verwachtte. De eerste vraag was gelukkig gemakkelijk, als je die drie punten vast binnen hebt ga je toch met een rustiger gevoel de rest van het examen in. Bij sommige vragen wist ik echt niet wat ik moest doen, maar nadat ik alles nog eens nagelopen ben heb ik wel overal wat ingevuld. Of het punten oplevert is alleen de vraag!

Ik schat mijn cijfer tussen de zes en de zeven en daar kan ik tevreden mee zijn. Ik vond de vragen wel leuk, eentje over de inhoud van een wijnglas en een andere over een kunstwerk bijvoorbeeld. Het is leuk om het, vaak abstracte, wiskunde zo in de praktijk te zien.

Nu een lang (leer)weekend, volgende week met vijf examens flink aan de bak!'