Stroomstoring Utrecht CS

Een deel van het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal ligt vrijdagavond plat. De oorzaak is een stroomstoring. Volgens een woordvoerder van ProRail is overdag tijdens werkzaamheden een stroomkabel geraakt. Dat leidde 's middags al tot seinstoringen op het traject naar Woerden. Het stroomprobleem is vrijdagavond geëscaleerd, aldus ProRail.

Er rijden vanuit Utrecht geen treinen naar Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort en vice versa. Het treinverkeer naar Den Bosch en Arnhem heeft geen last.

Een woordvoerder van de NS zei dat de storing waarschijnlijk rond 23.30 uur is verholpen. ProRail wil zich niet wagen aan die prognose. Volgens de NS zitten in een enkele stilstaande trein passagiers vast en wordt er hard aan gewerkt om die mensen eruit te krijgen.

Update 23:33 uur
De stroomstoring waardoor het treinverkeer rond Utrecht vrijdagavond voor het grootste deel plat lag, is voorbij. Het treinverkeer komt weer op gang, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail vrijdag omstreeks 22.45 uur. De verwachting is dat het treinverkeer zaterdag weer normaal rijdt.

Of het nog lukt het treinverkeer vrijdagavond weer volgens het spoorboekje te laten rijden, is nog onduidelijk. "Treinverkeer op gang krijgen duurt altijd wel even en daarbij zitten we tegen het einde van de dienstregeling aan."

De problemen ontstonden rond 21.00 uur. Vrijdagochtend waren bij proefboringen voor de aanleg van een tunnel kabels geraakt. Daardoor ontstonden in de loop van de dag op meerdere plekken kleinere verstoringen. Vrijdagavond werd de exacte plek gelokaliseerd en bleek dat de voedingskabel die de seinen en wissels van stroom voorziet was geraakt.

Deze voedingskabel begaf het rond 21.00 uur. Daardoor was treinverkeer tussen Utrecht en Amersfoort, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet mogelijk. Richting Arnhem en Den Bosch reden nog wel treinen.

Stroomstoring treft Utrecht CS
Stroomstoring treft Utrecht CS (Foto: ANP)