Ex-veiligheidschef Israël hekelt Iran-standpunt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van defensie Ehud Barak overdrijven de effectiviteit van een mogelijke militaire aanval op Iran. Daar beschuldigt Yuval Diskin, tot vorig jaar hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, beide politici van.

Volgens Diskin wordt het oordeel van Netanyahu en Barak vertroebeld door 'messiaanse gevoelens' en zouden ze niet moeten kunnen beslissen over het beleid ten aanzien van Iran. Volgens Diskin zou een aanval de bouw van een mogelijke Iraanse kernbom juist kunnen bespoedigen. Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim kernwapens te ontwikkelen, wat Teheran ontkent.

Er is in Israël een verhit debat gaande over de vraag of internationale sancties en onderhandelingen Iran kunnen tegenhouden een kernwapen te maken of dat op een bepaald moment een militaire aanval moet worden uitgevoerd.

"Ik heb geen vertrouwen in het huidige leiderschap van Israël om ons door een dergelijke grote gebeurtenis te leiden, een oorlog met Iran", zei Diskin, die zich normaal niet met politiek bemoeit, wat zijn woorden mogelijk extra gewicht geeft. "Ik heb ze van dichtbij meegemaakt. Het zijn geen messiassen, die twee, en ze zijn niet de mensen in wie ik vertrouwen heb om Israël door zo'n gebeurtenis te loodsen."

Woordvoerders van Netanyahu en Barak wilden niet op de uitlatingen van Diskin reageren.