'Huishoudtoets leidt tot schijnverhuizingen'

Het stopzetten van uitkeringen van ouders met thuiswonende werkende kinderen leidt op grote schaal tot schijnverhuizingen. Dat vrezen gemeenten, schrijft de Volkskrant woensdag.

Als de werkende kinderen verhuizen, krijgen ouders in de bijstand soms juist recht op hogere uitkeringen. In Utrecht hebben ouders al aangekondigd dat zij hun kinderen op het adres van een bekende inschrijven, zegt een gemeentewoordvoerder in de krant.

Het Platform Middelgrote Gemeenten waarschuwt voor 'creatief gerommel' met het bevolkingsregister. De gemeenten zitten niet op het extra werk te wachten dat komt kijken bij het opsporen van frauderende ouders, zegt PvdA-wethouder in Zoetermeer Edo Haan namens het stedenplatform in de krant.

Sinds dit jaar is de hoogte van een uitkering afhankelijk van het opgetelde gezinsinkomen op één adres. Zo moet worden het stapelen van uitkeringen op één adres worden voorkomen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) verwacht dat de maatregel gevolgen heeft voor het inkomen van achttienduizend gezinnen. Hij wil zo vijftig miljoen euro bezuinigen.

De gemeenten waarschuwen echter dat de overheid juist meer geld kwijt is als werkende kinderen vanwege de nieuwe regels zelfstandig gaan wonen. De ouders krijgen dan recht op hogere uitkeringen en de kinderen kunnen aanspraak maken op huursubsidie.