'Noord-Korea bereidt atoomtest voor'

Noord-Korea lijkt zich voor te bereiden op een derde ondergrondse nucleaire test na de al eerder aangekondigde lancering van een langeafstandsraket. Dat heeft een regeringsfunctionaris van buurland Zuid-Korea zondag gezegd. De lancering van de raket zou nog deze maand plaatsvinden.

Volgens de zegsman zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de gang in het noord-oosten van het communistisch land. Daar waren ook de twee vorige testen van atoombommen, in 2006 en 2009. Beide keren gebeurde dat een tot drie maanden na raketlanceringen.

Noord-Korea zei eerder met de geplande lancering tussen 12 en 16 april louter vreedzame en wetenschappelijke bedoelingen te hebben. Het zou gaan om de lancering van een satelliet ter viering van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de staat Noord-Korea.

De aankondiging van de lancering was voor de Verenigde Staten aanleiding de voedselhulp aan het hongerende land op te schorten. Japan heeft al gewaarschuwd de raket neer te halen als het een bedreiging voor dat land oplevert.