Politie: Gesthuizen was wél gewaarschuwd

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is vlak voor haar arrestatie wel degelijk gewaarschuwd door agenten. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Paul van Musscher vrijdag over het incident woensdagmiddag tijdens een demonstratie van postbodes op het Plein in Den Haag.

"Er is keurig uitgelegd, nogmaals geattendeerd, gewaarschuwd, gevorderd en ja... daarna aangehouden. Keurig gehandhaafd zoals dat heet", licht Van Musscher op Twitter toe.

Gesthuizen betichtte de politie donderdag van leugens omdat zij nooit zou zijn aangesproken op haar gedrag tijdens de demonstratie. Ze droeg een doodskist waarmee ze wilde symboliseren dat het beroep van postbode op sterven ligt.

Een politiewoordvoerder noemde de actie eerder 'niet kies' met het oog op de herdenkingen van het busongeluk in Zwitserland. Volgens Gesthuizen was het nooit de bedoeling om iemand te kwetsen en was ze er niet op gewezen dat de actie niet kies zou zijn.

Van Musscher verduidelijkt dat de politie niet verantwoordelijk is voor wat er wel en niet mag bij een demonstratie. "De burgemeester is het gezag dat bepaalt wat wel en niet toegelaten wordt. De politie voert uit."

Gesthuizen werd na haar arrestatie vijf uur vastgehouden op het politiebureau. Ze weigerde de boete te betalen die zij opgelegd kreeg. De politica moet zich later verantwoorden voor de rechter.


Politie: Gesthuizen was wél gewaarschuwd (Foto: Novum)