Meer studenten met studieschuld van een ton

Het aantal studenten met een studieschuld van meer dan een ton is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hadden in 2006 nog vier studenten een schuld van meer dan honderdduizend euro, vier jaar later waren dat er 25. Dat blijkt uit cijfers van DUO, bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Metro.

Het totale bedrag dat studenten jaarlijks lenen is in vijf jaar tijd met bijna vijfduizend euro toegenomen. De gemiddelde schuld van studenten bij studiefinancieringsverstrekker DUO is dit jaar gemiddeld ruim veertienduizend euro. Vijf jaar eerder was dat nog ruim tienduizend euro.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de hoge schulden van studenten. "Een hoge studieschuld kan in de toekomst voor problemen zorgen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek", zegt een woordvoerder in de krant.

Studenten zijn volgens de LSVb door de langstudeerboete en de stijging van het collegegeld voor een tweede studie genoodzaakt meer te lenen. "En als de studiebeurs voor masterstudenten straks wegvalt, zal dat bedrag alleen nog maar stijgen."

DUO denkt dat studenten hun schulden nog wel kunnen terugbetalen omdat de afbetalingsregeling soepel is. Zo moet de schuld worden afbetaald naar draagkracht en wordt het restant van de schuld in sommige gevallen na vijftien jaar kwijtgescholden.