Weer doden bij protest tegen koranverbrandingen

 Bij protesten in Afghanistan tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse militaire basis in Kabul zijn vrijdag ten minste zeven mensen om het leven gekomen. Nog eens 65 mensen raakten gewond. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het geweld in de afgelopen dagen is opgelopen tot twintig.

In de westelijke provincie Herat kwamen zes mensen om het leven. Drie doden vielen toen een vrachtwagen met munitie explodeerde. De truck was door betogers in brand gestoken. Drie anderen kwamen om bij vuurgevechten met veiligheidstroepen. In de noordelijke provincie Baghlan viel een dode toen Afghaanse veiligheidstroepen in de lucht schoten om te voorkomen dat betogers een Hongaarse legerbasis zouden bestormen.

De onrust is een teken dat de excuses van de Amerikaanse president Barack Obama de woede van de Afghanen niet hebben kunnen wegnemen. De Afghaanse president Hamid Karzai en een aantal andere politici hebben opgeroepen een eind aan de protesten te maken totdat een onderzoek naar de verbranding is afgerond.

De Amerikanen hebben gezegd dat de koranverbranding een vergissing betreft. Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten korans. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm. Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.

De Duitse regering heeft als gevolg van de protesten besloten militairen terug te trekken uit een noordelijke buitenpost. De bedoeling was de basis in Taloqan pas eind maart te sluiten, maar door de betogingen is dit besluit nu versneld uitgevoerd. De vijftig militairen die er gestationeerd waren, keren terug naar de provincie Kunduz.


Weer doden bij protest tegen koranverbrandingen (Foto: Novum)