Dierenbescherming: nota Dierenwelzijn stelt teleur

De Dierenbescherming is ernstig teleurgesteld over de inhoud van de nota Dierenwelzijn en Diergezondheid, die staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De organisatie spreekt van een visieloos document vol open deuren.

Bleker wil volgens zijn ministerie met de nota een betere omgang met dieren bewerkstelligen. De staatssecretaris wil dat de gezondheid en het welzijn van Nederlandse dieren tot de beste ter wereld behoren, aldus het ministerie.

In het document staat onder meer dat Bleker wil dat mensen die dieren schoppen of dumpen in de toekomst makkelijker moeten kunnen worden vervolgd door dit volgens de wet als mishandeling of verwaarlozing aan te merken. Verder wil de staatssecretaris misstanden in de dierfokkerij samen met de betrokken organisaties en de sector te lijf gaan, onder meer door randvoorwaarden te stellen en te helpen bij het ontwikkelen en verspreiden van kennis.

Ook wil Bleker de positie van dierenartsen ten opzichte van veehouders versterken. Verder moet het welzijn van dieren tijdens het transport de komende jaren verbeteren. Samen met andere lidstaten gaat de staatssecretaris onderdelen in de Europese Transportverordening die slecht zijn of ongerief met zich meebrengen proberen aan te laten passen. Zo moet de transportduur voor slachtdieren maximaal acht uur worden.

De Dierenbescherming stelt dat het document er niet voor gaat zorgen dat het leven van dieren structureel verbetert. "Van deze nota wordt geen dier beter. De staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid bij bedrijven en consumenten, zelf wil hij niks doen aan het verbeteren van de situatie voor dieren", aldus directeur van de Dierenbescherming Frank Dales. Zo zou de staatssecretaris er niet in slagen beloftes van zijn voorganger in te lossen. De overheid zou onder meer regels maken voor de huisvesting van melkvee. "Maar dat doet Bleker niet, de staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid hiervoor nu volledig bij de sector", aldus de organisatie. Volgens Dales komt eenzelfde beeld van zelfregulering terug bij alle vormen van dierhouderijen.


Dierenbescherming: nota Dierenwelzijn stelt teleur (Foto: Novum)