Kwart diploma's Windesheim ten onrechte uitgereikt

Van de 360 studenten journalistiek die sinds september 2009 zijn afgestudeerd aan de hogeschool Windesheim hadden er 86 geen diploma mogen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke commissies, maakte de hogeschool uit Zwolle dinsdag bekend. De diploma's blijven niettemin geldig.

De commissies hebben de beschikbare eindwerkstukken van deze studenten opnieuw onderzocht, nadat uit een beoordeling van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) was gebleken dat meerdere studenten van de opleiding ten onrechte een diploma hebben gekregen.

In totaal zijn 325 onderzoeksverslagen aan een second opinion onderworpen; daarvan waren er 74 onvoldoende (23 procent). Ook werden 192 stageverslagen opnieuw beoordeeld, waarvan er zeventien, of negen procent, onder de maat waren. Niet alle werkstukken konden opnieuw worden beoordeeld, omdat niet alle dossiers compleet waren.

De 86 studenten die ten onrechte zijn afgestudeerd, hebben te horen gekregen dat een of meerdere eindwerkstukken niet in orde waren. Hun diploma's blijven wel geldig. Volgens de voorzitter van het college van bestuur Albert Cornelissen blijkt uit de analyse dat het met de stage en journalistieke vaardigheden 'gelukkig' meevalt. "Dit onderdeel raakt het hart van de opleiding. Het probleem zit vooral in het onderdeel onderzoek."

De hogeschool biedt alle 360 afgestudeerden een masterclassprogramma aan. Die 'exclusieve masterclasses' zijn gericht op taalvaardigheid, onderzoeksjournalistiek en nieuwe media. "Voorop staat dat het afgegeven diploma geldig is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat deze groep afgestudeerden ongemak ondervindt van de situatie", licht Cornelissen toe.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een reactie weten geschrokken te zijn van het aantal diploma's dat niet afgegeven had mogen worden. Het ISO verwacht dat Windesheim 'alle zeilen bijzet' om de getroffen studenten waar nodig een hersteltraject aan te bieden.

"Naast deze maatregelen voor de oud-studenten is het ook zaak dat de opleiding binnen afzienbare tijd op hbo-waardig niveau gebracht wordt. Zowel voor de huidige als de toekomstige studenten", aldus het ISO.