Artsenfederatie KNMG laakt handelwijze Tulleken

KNMG noemt het optreden van neurochirurg Kees Tulleken onzorgvuldig. De arts speelde informatie over de gezondheidstoestand van prins Johan Friso door aan zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Die schreef vervolgens een artikel dat zaterdag op de voorpagina van de krant werd geplaatst.

De KNMG neemt afstand van de handelwijze van Tulleken. "Van een arts mag verwacht worden dat hij zorgvuldig omgaat met patiëntengegevens, ook al is deze arts niet de behandelaar van een patiënt", laat KNMG weten. "In dat kader moet een arts erop toezien dat patiëntgegevens niet ter kennis komen van anderen, laat staan van een journalist."

Volgens KNMG wordt 'het vertrouwen van patiënten in de medische stand geschaad door de handelwijze van Tulleken'. De KNMG vindt het bovendien onjuist als een arts gebruik maakt van zijn titel om patiënteninformatie te bespreken met een collega, terwijl hij geen deel uitmaakt van het behandelend team. Ook de Oostenrijkse arts die Tulleken informeerde over de toestand van Friso gaat volgens KNMG niet vrijuit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil op korte termijn een gesprek met de neurochirurg over de kwestie. Maandag gaf hij er in Pauw en Witteman nog geen enkele blijk van spijt te hebben van zijn daad.