Plan Wierringerrandmeer van tafel door fouten

De provincie Noord-Holland heeft grote fouten gemaakt bij plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. Dat blijkt uit een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer dat dinsdag wordt gepubliceerd. Niet door de verslechterde economische omstandigheden, maar door fouten van de provincie werd het project in 2010 afgeblazen.

Het meer moest in het gebied tussen Wieringen en de Wieringermeerpolder komen. Het zou van Wieringen opnieuw een eiland maken. Voor de aanleg zou 860 hectare aan ingepolderde weilanden onder water worden gezet, tot groot ongenoegen van lokale boeren. Het project moest voor werkgelegenheid en recreatiemogelijkheden in het gebied zorgen.

Het plan werd eind 2010 na jarenlange voorbereidingen afgeschoten omdat het de ontwikkelaars niet zou lukken om de financiering bij de banken rond te krijgen. Volgens de Rekenkamer is een onrealistisch idee van de provincie over de financiering echter de oorzaak van het debacle. Dat kostte de provincie bijna 28 miljoen euro.

Voor het project zou zo'n 140 miljoen euro geleend moeten worden. Banken wilden dit bedrag echter alleen verstrekken als terugbetaling gegarandeerd werd. Geen van de bij het project betrokken partijen was hiertoe bereid.

Volgens de onderzoekers hebben de partijen veel te laat besproken wie ervoor zou zorgen dat er tussentijds genoeg geld zou zijn om alle rekeningen te betalen. Toen bleek dat niemand garant wilde staan voor de lening, hebben Gedeputeerde Staten volgens de rekenkamer nauwelijks naar oplossingen gezocht en de handdoek in de ring gegooid.