Waarschuwing voor ESBL-kipfilet

In een stukje kipfilet zit bijna altijd de risicovolle bacterie ESBL. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond ziet de bacterie als een grote bedreiging voor het voedsel en vreest voor de volksgezondheid. Van alle onderzochte stukjes kipfilet bleek 95 procent besmet te zijn.

Bijna al het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven bleek besmet met de bacterie. Bij biologisch kipfilet komt de bacterie minder vaak voor.

De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar is wel immuun tegen veel gangbare antibiotica. Het is zeer aannemelijk dat de ESBL bacterie meer en meer resistent is geraakt door het gebruik van antibiotica bij kippen en andere dieren.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten het belangrijk te vinden dat consumenten weten hoe ze met kip om moeten gaan. Door een goede verhitting van het vlees en hygiënisch werken kan de consument de bacteriën zelf onschadelijk maken. De brancheorganisatie vindt verder dat het antibioticagebruik moet worden beperkt.

De Consumentenbond is de campagne Schone Kip gestart. De bond roept iedereen op om te laten weten dat er veel harder moet worden opgetreden tegen het antibioticagebruik. Consumenten kunnen meedoen met het protest door te Twitteren met #schonekip.