Kunstenaar bouwt huis van 1,4 miljard euro

De Ierse kunstenaar Frank Buckley heeft een huis gebouwd van 1,4 miljard euro. Letterlijk, want hij gebruikte afgedankte en versnipperde bankbiljetten als bouwmateriaal.

Buckley kwam op het idee voor het werk toen hij werkte aan zijn kunstwerkserie Expressions of Recession. "Mijn voeten leunden op een doos met voor 4 miljoen euro aan versnipperde biljetten en ik dacht: 'God, dit is maar papier'. Ik voelde dat hierover gepraat moet worden. Kinderen moeten hier komen kijken en zich afvragen: wat betekent geld?"

De kunstenaar maakte bakstenen van het versnipperde geld en bouwde er een huis met een badkamer, slaapkamer en woonkamer van. Het huis staat in de lobby van een kantoorpand in Dublin dat sinds het gebouwd werd, vier jaar geleden, leegstaat. Buckley woont in zijn kunstwerk, en wil het nog verder uitbreiden.

Het huis is volgens Buckley een monument voor de 'waanzin' in zijn land sinds de introductie van de euro. "Mensen hebben miljarden uitgegeven aan gebouwen die nu niets meer waard zijn. Ik wilde iets creëren uit niets."