Oprichter Megaupload grapte over verleden

Twee jaar geleden grapte Megaupload-oprichter Kim Dotcom in e-mails aan zijn nieuwe buren in Nieuw-Zeeland over zijn schimmige reputatie. In dezelfde e-mails zei hij echter ook dat zijn criminele verleden achter hem lag en dat hij en zijn gezin met de beste intenties naar Nieuw-Zeeland kwamen.

De e-mails kwamen woensdag aan het licht, op dezelfde dag dat een Nieuw-Zeelandse rechter bepaalde dat Dotcom niet op borgtocht vrijkomt omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. Dotcom en vier andere verdachten werden vorige week op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in Nieuw-Zeeland gearresteerd, onder andere op verdenking van schending van het auteursrecht. De 38-jarige Dotcom houdt vol onschuldig en niet vluchtgevaarlijk te zijn.

Dotcom verwierf naamsbekendheid als hacker in Duitsland, waar hij werd geboren als Kim Schmitz. In 2002 kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twintig maanden nadat hij schuldig was bevonden aan handel met voorkennis. Dotcom verdiende hier zo'n 845.000 euro mee.

Een van de buren van Dotcom, Kevin Crossley, zei dat zijn vrouw en andere buren e-mails van Dotcom hebben ontvangen. De Megaupload-oprichter grapte dat 'een criminele buurman zoals hij' zou kunnen helpen met handel met voorkennis en belastingfraude. Verderop in de e-mails sloeg Dotcom echter een serieuzer toon aan. "Vijftien jaar geleden was ik een hacker en tien jaar geleden ben ik veroordeeld voor handel met voorkennis", schreef hij. "Niet echt het soort misdaden die aanleiding zijn voor een heksenjacht. Sindsdien ben ik braaf geweest, is mijn strafblad opgeschoond en heb ik een succesvol internetbedrijf opgezet met meer dan honderd werknemers."

Een bron bij het Amerikaanse ministerie van justitie maakte woensdag bekend dat de Nederlandse politie een vijfde verdachte heeft gearresteerd. Het gaat om de 32-jarige Estlander Andrus Nomm, die woonachtig is in Estland en Turkije. Naar drie verdachten wordt nog gezocht.

Megaupload is een van de grootste filesharing-websites ter wereld. Volgens de Amerikaanse aanklacht zijn auteursrechthouders een half miljard dollar aan inkomsten misgelopen. De illegale praktijken van de website hebben 175 miljoen dollar (135 miljoen euro) opgeleverd, aldus de FBI en het Amerikaanse ministerie van justitie. De verdachten worden vervolgd voor betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad, het beramen van schendingen van het auteursrecht, het beramen van witwaspraktijken en twee gevallen van het daadwerkelijk schenden van het auteursrecht. In totaal kunnen ze tientallen jaren gevangenisstraf krijgen.


Oprichter Megaupload grapte over verleden (Foto: Novum)