'Bestuur TU Delft te luxe op reis'

Het college van bestuur van de Technische Universiteit Delft is jarenlang te luxe op reis gegaan. De drie leden bezochten dure hotels en restaurants en overtraden zo de eigen declaratieregels. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

Voorzitter Dirk Jan van den Berg maakte de meeste kosten met bijna zeventigduizend euro voor veertig dienstreizen in vier jaar tijd. Hij ging onder meer tien keer naar China. In totaal declareerde het college tussen 2008 en 2011 voor meer dan 900.000 euro.

De universiteit zegt in een reactie in de krant dat de hoge reiskosten direct verband houden met Van den Bergs verantwoordelijkheid om de positie van de TU Delft internationaal te verstevigen. De universiteit zegt nu een maximum bedrag in te stellen voor declaraties.

Maandag stapte al een decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde op. De man kwam vorige week in het nieuws vanwege zijn hoge declaratiegedrag.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) zegt in de krant dat hij opheldering gaat vragen bij de TU Delft. "Mocht blijken dat er ondoelmatig geld is besteed, dan zal ik dat terugvorderen, zoals ik dat in eerdere gevallen ook heb gedaan", zegt hij in een reactie.