Al-Qaida neemt stad in Jemen in

Strijders van Al-Qaida hebben een stad ten zuiden van de Jemenitische hoofdstad Sanaa ingenomen. Zij hebben maandag een kordon rond de stad Radda gelegd, waardoor er geen mensen meer uit of in kunnen.

De strijders trokken in het weekeinde al de stad binnen. Zij bestormden de gevangenis en bevrijdden tussen de 150 en 200 gevangenen, onder wie extremisten uit hun eigen gelederen. Ook vielen zij stellingen van het leger aan.

Dat Al-Qaida erin is geslaagd Radda compleet in zijn macht te krijgen duidt erop dat de extremisten goed gebruik weten te maken van de zwakte van de centrale regering. Deze kampt al een klein jaar met een opstand tegen president Ali Abdullah Saleh.

Saleh heeft in ruil voor vrijwaring van rechtsvervolging toegezegd deze maand te zullen aftreden. Volgens zijn politieke tegenstanders heeft hij Radda doelbewust door Al-Qaida laten innemen om kracht bij te zetten aan zijn betoog dat Jemen hem nodig heeft en hij aan het roer moet blijven om het land te beschermen tegen steeds machtiger wordende moslimextremisten.