Black Swan mooiste filmposter van 2011

Het affiche van het balletdrama Black Swan van Darren Aronofsky is in Nederland verkozen tot beste filmposter van het jaar. Dat maakt de TV Krant, die de verkiezing organiseert, vandaag bekend. De poster van de Oscar-winnende film won het ruim van die van de nummer twee, het bergbeklimmersdrama 127 Hours.

Op de poster van de Britse studio Empire Design is het vrijwel smetteloze gelaat van het personage Nina Sayers, een rol van Natalie Portman te zien. In haar huid zit echter een grote barst, een fysieke manifestatie van de steeds verder splijtende persoonlijkheid van de ballerina die in Het Zwanenmeer zowel de Witte als de Zwarte Zwaan speelt en steeds verder afdrijft naar de duistere Zwarte Zwaan.

De enige Nederlandse filmproductie in de top vijf is Sonny Boy. Het drama over een verboden liefde tussen een Surinaamse jongen en een Nederlandse vrouw eindigde op de derde plaats. De top vijf werd gecompleteerd door Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, op vier, en The Tree of Life op een vijfde plaats.

Het winnende affiche werd met bijna dertienduizend stemmen verkozen, bijna 3,5 duizend meer dan dat van 127 Hours. In totaal brachten ruim zestigduizend mensen hun stem uit, vorig jaar waren het er nog 58 duizend.


Black Swan mooiste filmposter van 2011 (Foto: Novum)