Sarkozy roept hulp Jeanne d'Arc in

De zeshonderdste geboortedag van Jeanne d'Arc kon niet op een beter moment komen voor Nicolas Sarkozy. De Franse president greep de toespraak die hij vrijdag ter gelegenheid van de jaarviering hield aan om zijn politieke tegenstanders de mantel uit te vegen.

Extreemrechtse nationalisten van het Front National hebben zich de laatste jaren de symboliek van Jeanne d'Arc toegeëigend en beschouwen de vijftiende-eeuwse Franse heldin als schutspatroon. Sarkozy probeerde deze synthese vrijdag te ontkrachten en noemde de Maagd van Orléans, die 6 januari 1412 ter wereld kwam, een 'incarnatie van de mooiste Franse deugden'.

De president bracht een bezoek aan Jeannes geboortedorp Domrémy-la-Pucelle en hield later in het stadje Vaucouleurs een toespraak. "Jeanne behoort geen partij, geen factie, geen clan toe", zei hij. "Jeanne belichaamt het wonderlijke en universele van Frankrijk."

Sarkozy's imago heeft flinke deuken opgelopen en de president is met de presidentsverkiezingen in het voorjaar op komst gebrand op eerherstel. In de opiniepeilingen ligt de president achter op de socialist François Hollande en hij zal kiezers moeten losweken van het Front National om herverkiezing niet mis te lopen.

"Laten we haar (Jeanne, red.) weer (...) beschouwen als symbool van onze eenheid en haar niet in de handen laten van degenen die haar gebruiken om verdeeldheid te zaaien", zei Sarkozy. "Verdeeldheid uit naam van Jeanne d'Arc is verraad aan Jeanne d'Arcs nagedachtenis."

Jeannes grootsheid komt voort uit de overwinningen die het Franse leger onder meer onder haar aanvoering behaalde in de Honderjarige Oorlog met Engeland. Zij was nog een tiener en zei te handelen in opdracht van engelen en God, wier stemmen zij zei te horen. In 1430 viel Jeanne in handen van de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij en hekserij. Een jaar later stierf ze op de brandstapel.