Prochorov wil gezamenlijke EU munt

De Russische miljardair Michail Prochorov, die het bij de presidentsverkiezingen van 2012 op gaat nemen tegen de Russische premier Vladimir Poetin, gaat aandringen op het invoeren van een gezamenlijke munteenheid voor de Europese Unie en Rusland als hij wordt gekozen. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt in zijn verkiezingsprogramma.

Details van zijn plan voor een 'munteenheid gebaseerd op de euro en de roebel' maakte Prochorov niet bekend. Wel beloofde hij om werk te maken van de integratie van Rusland in een 'Groot Europa'.

Prochorov zei tevens dat hij bij verkiezingswinst de Doema, die na omstreden verkiezingen begin deze maand werd gekozen, gaat ontbinden. In december 2012 wil hij opnieuw parlementsverkiezingen houden. Hiermee komt Prochorov tegemoet aan eisen van betogers die en masse nieuwe verkiezingen eisten.

Prochorov pleit er in zijn verkiezingsprogramma ook voor om de controle op de Russische politiek te versoepelen, het rechtssysteem, dat verteerd wordt door corruptie, aan te pakken en de dienstplicht af te schaffen.

Volgens de miljardair gaat achter de 'soevereine democratie' van Poetin 'een minachting voor het volk schuil, een bereidheid het volk op te offeren omwille van geopolitieke fantasieën'. "Het is tijd om te beseffen dat de basis voor een succesvolle ontwikkeling van het land niet ligt in tonnen kool, vaten olie en kubieke meters hout, maar in een systeem van menselijke waarden die gedeeld worden door de maatschappij en beschermd worden door de wet", aldus Prochorov. "Ik baseer mijn beleid op een Russische humanitaire traditie die al lange tijd alleen nog maar aanwezig is in Russische literatuur. Het is tijd om dit onderdeel te maken van de politiek en het openbare leven."

Sommige waarnemers beweren dat Prochorov slechts deelneemt aan de verkiezingen om kiezers te trekken die ontevreden zijn over de overheid. Ze beweren dat hij op de hand van het Kremlin is en alleen maar deelneemt om de oppositie de wind uit de zeilen te nemen. Prochorov heeft toegegeven dat het Kremlin hem graag zou gebruiken, maar hij blijft erbij dat hij zijn eigen koers vaart.


Prochorov wil gezamenlijke munt met EU (Foto: Novum)