Martin Freeman relaxed op set The Hobbit

Martin Freeman zegt geen last te hebben van de immense druk die op hem ligt. De Britse acteur speelt de hoofdrol van Bilbo Baggins in The Hobbit: An Unexpected Journey, een film waar miljoenen fans al jaren reikhalzend naar uitkijken. "Ik heb echt nergens last van", zegt de 40-jarige acteur tegen het Britse filmblad Total Film.

"Natuurlijk gaat de film vooral om de reis van Bilbo", legt Freeman uit. "Maar ik heb het scenario niet geschreven en ik voer niet de regie. Het is niet mijn film, maar die van Peter Jackson." De Hobbit-film wordt de eerste van een tweeluik en moet volgend jaar uitkomen.

Jackson neemt, ruim tien jaar na het succes van de The Lord of the Rings-trilogie, wederom de regie ter hand van een verfilming van een boek van J.R.R. Tolkien. Eigenlijk wilden de meeste fans dat hij er meteen na The Lord of the Rings mee was begonnen, maar Jackson was eerst niet zeker of hij wel weer zo'n monsterproject op zich wilde nemen.

Daarnaast werden de opnames meermalen voor onbepaalde tijd uitgesteld wegens financiële problemen bij coproducent Warner Bros. Vele fans begonnen de hoop op een verfilming te verliezen. De verwachtingen voor The Hobbit: An Unexpected Journey namen weer toe toen Jackson uiteindelijk persoonlijk voor de regie tekende.

De twee films worden achter elkaar opgenomen, wat leidt tot een maandenlang verblijf op de filmset, vaak op locatie in Nieuw-Zeeland. "Wat me vooral zwaar valt is de hele tijd opgewekt en vol energie blijven als je dagenlang onder het snot en de modder zit", vertelt Freeman. "En volgens mij zijn we nog lang niet klaar."

Het moeilijkste moet volgens de acteur nog komen. "Tot nu toe hebben we voornamelijk geestige, luchtige scènes opgenomen. Ik vraag wel eens aan Peter wanneer we nu eens echt aan de bak moeten. Hij verzekert me steeds dat de echt zware opnames eraan komen."

The Hobbit: An Unexpected Journey gaat op 13 december, ook in 3D, in Nederland in première.