Korea's in conflict om kerstverlichting

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn hoog opgelopen door een conflict over kerstverlichting. De Zuid-Koreaanse regering zal christenen langs de grens met Noord-Korea weer toestaan dat ze drie grote kerstboomachtige torens versieren met kerstverlichting.

Deze ogenschijnlijke onschuldige gebeurtenis heeft echter veel stof doen opwaaien in Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse regime noemt het een 'verachtelijke manier van psychologische oorlogsvoering' en heeft gewaarschuwd dat dit 'onverwachte gevolgen' kan hebben. Volgens de regering in Pyongyang probeert Zuid-Korea op deze manier soldaten en het volk tot het christendom te bekeren.

Noord- en Zuid-Korea kwamen in 2004 overeen dat er geen propaganda-activiteiten zouden worden uitgevoerd die aan de andere kant van de grens konden worden gezien. Hierdoor was de Zuid-Koreaanse kerstverlichting zeven jaar lang niet in het noorden te zien. Een christelijke groepering kreeg vorig jaar toestemming om één boom te verlichten. Dit jaar zijn dat er drie, in het westen, het oosten en het midden van het land. De duizenden lampjes geven zo veel licht dat ze tot in Kaesong, een stad met 300.000 inwoners in het zuiden van Noord-Korea, te zien zijn.