Heerlen: compensatie winkeliers 't Loon geen lening

De gemeente Heerlen ontkent ten stelligste dat het geld dat ondernemers van winkelcentrum 't Loon ontvangen een lening is. MKB Parkstad meldde zaterdag dat de vijftigduizend euro die de getroffen winkeliers maximaal krijgen moet worden terugbetaald. De gemeente laat zondag weten dat het wel degelijk om een compensatie gaat.

Terugbetaling is alleen aan de orde als achteraf blijkt dat niet aan de voorwaarden van de regeling is voldaan. Als de ondernemer ook een schadevergoeding krijgt van een andere partij moet het geld van de gemeente weer worden terugbetaald.

Volgens MKB Parkstad is er veel onduidelijkheid over de vergoeding die de gemeente beschikbaar stelt aan de getroffen ondernemers. Maar gesprekken met de winkeliers zouden hebben uitgewezen dat de vergoeding slechts een lening betreft. De gemeente bestrijdt dit.

Begin deze maand moesten alle winkels in het winkelcentrum de deuren sluiten, omdat het er te onveilig was. De grond onder het centrum was instabiel, waardoor een deel op instorten stond.

Tien winkels en een deel van de parkeergarage moesten worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. De tien winkeliers die niet meer kunnen terugkeren naar 't Loon kunnen een vergoeding krijgen om ergens anders in Heerlen een nieuwe winkel te beginnen.