Bom WO II in Koblenz ontmanteld

Een massieve Britse bom uit de Tweede Wereldoorlog die onlangs werd ontdekt in de Duitse stad Koblenz is onschadelijk gemaakt. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

Zo'n 45.000 inwoners van Koblenz moesten zondagochtend hun woningen verlaten. De explosievendeskundigen hadden een gebied van twee kilometer rondom het 1,8 ton zware explosief ontruimd.

De Britse bom werd vorige week in de Rijn ontdekt. Hij kwam, samen met een Amerikaanse bom van 275 pond, droog te liggen vanwege het lage waterpeil van de rivier. De Amerikaanse bom is tevens onschadelijk gemaakt. De omwonenden kunnen nog niet terugkeren naar hun huizen. Een kleinere rookgranaat die ook werd gevonden wordt later zondag gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De explosievendeskundigen begonnen zondag rond 13.30 uur, anderhalf uur eerder dan gepland, de bom onschadelijk te maken, aldus een woordvoerder van de brandweer. Vooraf werd een dam van honderden zandzakken rondom de bom aangelegd om het resterende water weg te pompen.

Als de bom was ontploft had hij een enorme ravage kunnen veroorzaken. Het is een van de grootste evacuaties ooit in Duitsland vanwege een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 2500 politieagenten, brandweermannen en gezondheidswerkers waren zondag op de been om de evacuatie in goede banen te leiden.

Er worden in Duitsland nog geregeld niet-geëxplodeerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. De inwoners van Koblenz in het bijzonder zijn wel wat gewend. Sinds 1999 zijn in de stad meer dan 28 kleinere bommen gevonden.


Bom WO II in Koblenz ontmanteld (Foto: Novum)