Ontvoerde Nederlander Mali nog in leven

De Nederlandse man die vrijdag in Mali is ontvoerd, is nog steeds in leven. Ook de twee Fransmannen, Zuid-Afrikaan en Zweed die vorige week werden ontvoerd leven nog. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Mali Soumeylou Boubeye Maiga gezegd, melden buitenlandse media.

De Nederlander, Zuid-Afrikaan en Zweed werden meegenomen uit een restaurant van een hotel in de stad Timboektoe in het noorden van Mali, waar de toeristen aan het lunchen waren. Een Duitser die zich tijdens dit incident verzette, werd gedood. De twee Fransmannen werden eerder op de dag elders in het noorden ontvoerd.

De Malinese minister stelde dat de grootste prioriteit nu is de gegijzelden te redden. Daarbij zullen alle mogelijk middelen worden ingezet, zei hij. Boubeye Maiga wilde niet bevestigen of Franse troepen direct betrokken zijn bij zoekacties. Hij zei alleen dat Mali samenwerkt met Frankrijk.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar bepaalde gebieden in Mali. Volgens het departement is het noorden van Mali onveilig. Naast de dreiging van terroristische groeperingen zijn daar bendes actief die zich bezighouden met zware criminaliteit waaronder mensensmokkel. Recentelijk zijn buitenlanders daar het doelwit geweest van berovingen en ontvoeringen.