'Gedoogcoalitie ruziet over fusieplannen omroepen'

De PVV en VVD zijn het er niet mee eens dat minister Marja van Bijsterveldt (CDA) de fusieplannen van de publieke omroepen in grote lijnen wil overnemen. De gedoog- en de regeringspartij vinden dat de minister zich te volgend opstelt, meldt de NOS dinsdag op basis van ingewijden.

Als de plannen doorgaan, zouden de VARA en BNN als zij straks zijn samengevoegd, tien miljoen euro meer krijgen dan waar ze op basis van de ledenaantallen recht op hebben. PVV-leider Geert Wilders wil echter niet hebben dat de 'linkse' VARA extra geld krijgt, meldt de NOS. WNL, voortgekomen uit De Telegraaf, wordt volgens VVD en PVV benadeeld.

Het kabinet wil het aantal omroepen terugbrengen. Vorige week dinsdag werd bekend dat de publieke omroepen die moeten fuseren er officieel uit zijn. Vanaf 2016 gaan AVRO en TROS, VARA en BNN en KRO en NCRV samen.

VPRO, EO en omroep MAX blijven zelfstandig. Taakomroepen NOS en NTR blijven in de huidige, alhoewel afgeslankte, vorm bestaan. De kleinere levensbeschouwelijke omroepen voegen zich bij een van de grotere zendgemachtigden. Wat er met de twee aspirantomroepen Powned en WNL gaat gebeuren is niet duidelijk. Zij kunnen zich als ze in 2016 genoeg leden hebben bij de grotere omroepen voegen.