Religieuze omroepen hakken fusieknoop door

Enkele kleinere levensbeschouwelijke omroepen hebben besloten bij welke grotere zendgemachtigden ze aansluiting gaan zoeken. IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) gaan samen met de NCRV en KRO/RKK. Leden van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) hebben ingestemd met een samenwerking met de VPRO.

Dat hebben de omroepen maandag bevestigd. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar media onder valt, had dinsdag als ultimatum gesteld voor de bekendmaking van de fusieplannen van de publieke omroepen.

De raad van toezicht van de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd (VKZ), waarin IKON en ZvK zijn verenigd, heeft zaterdag met de fusie ingestemd. Daarmee verviel de andere optie, waarin de omroepen zouden samengaan met de EO. Die omroep blijft nu zelfstandig.

Wat de fusie precies voor gevolgen heeft, is volgens een woordvoerder van RKK nog niet duidelijk. Een extern onderzoek naar de huisvesting van de publieke omroepen moet nog worden uitgevoerd. Wel wordt de identiteit van beide VKZ-omroepen in de nieuwe constructie gegarandeerd, zodat hun programma's en naam worden behouden.

De BOS trekt in bij VPRO. De omroepen gaan faciliteiten delen, maar gaan geen bestuurlijke of inhoudelijke samenwerking aan, zo bevestigde woordvoerders van beide zendgemachtigden.

De afgelopen dagen werd al bekend dat de Verenigingsraad van de VARA akkoord gaat met de fusie met BNN. De leden van de KRO en NCRV gaven ook groen licht voor de fusie. Omroepen hebben nog tot maandag middernacht om de NPO op de hoogte te stellen van hun keuze.


Religieuze omroepen hakken fusieknoop door (Foto: Novum)