Sinterklaas dit jaar goedkoper uit

Sinterklaas is dit jaar minder geld kwijt aan cadeautjes voor kinderen. Een jutezak vol snoep, speelgoed en chocoladeletters is 1,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. Koopt de sint ook presentjes voor volwassenen, dan is hij juist duurder uit. Dat blijkt uit de 'sinterklaasinflatieindex' van het ING Economisch Bureau.

De index is gebaseerd op de inhoud van een gemiddelde verlanglijst. Bij kinderen staan daar volgens ING vooral snoep en speelgoed op, plus wat chocola. Speelgoed werd dit jaar 3,9 procent goedkoper en snoep 0,4 procent. Hoewel chocola vier procent duurder is geworden, drukt dit minder op de portemonnee van de goedheilig man.

Geeft Sinterklaas of een van zijn hulpklazen cadeautjes aan kinderen en volwassenen, dan is hij 2,3 procent meer kwijt dan voor het sinterklaasfeest vorig jaar. Dat komt doordat de vervulling van de wensen van volwassenen duurder is geworden. Boeken en geurtjes werden respectievelijk vijf en 1,9 procent duurder, en sieraden tien procent. Dvd's zijn gemiddeld twee procent in prijs gedaald.