Droogste novembermaand ooit in zicht

November 2011 gaat zeer waarschijnlijk de boeken in als de droogste novembermaand ooit gemeten. Tot nog toe viel gemiddeld over Nederland slechts vier millimeter neerslag deze maand. Rond 19 november had er eigenlijk al 45 millimeter neerslag gevallen moeten zijn. Dat meldt weeronline.nl zaterdag.

Het oude record stamt uit 1958. Toen viel in de hele maand november bijna dertig millimeter neerslag. De laatste neerslag deze maand viel op 1 en 2 november. Toen trokken er een aantal buien over, waar plaatselijk zo'n tien millimeter neerslag uit kwam. De verwachting is dat er tot 1 december nog ongeveer 25 millimeter neerslag valt.

Een droogterecord voor november past volgens weeronline.nl goed in het beeld van het afgelopen jaar. Tot nog toe kende geen enkele maand een normaal weerbeeld. Ondanks de regen en veel extreme weersituaties in de zomermaanden stevent dit jaar af op een plek in de top tien voor hoogste temperatuur en meeste zonuren ooit.

Tot nog toe kon Nederland in 2011 rekenen op bijna 1750 uur zon. Normaal staat de teller rond half november op ongeveer 1500 zonuren. "Met nog net iets meer dan een maand te gaan is een plek in de top tien met gemak haalbaar", aldus weeronline.nl.

Het mooie voorjaar dat al vroeg begon en een eveneens goede nazomer loopt ook de gemiddelde temperatuur op tot recordhoogte. De gemiddelde dagtemperatuur dit jaar bedroeg vooralsnog 11,5 graden, wat ongeveer een halve graad meer is dan normaal.