KNMI waarschuwt voor dichte mist

Het KNMI waarschuwt dat zaterdagavond en -nacht op veel plaatsen dichte mist kan ontstaan. Plaatselijk kan het zicht zelfs minder dan vijftig meter worden, meldt het meteorologisch instituut zaterdagmiddag.

Het KNMI heeft een zogenoemde code geel uitgegeven voor het hele land. Bij code geel is slechts sprake van een waarschuwing, bij code oranje vreest het KNMI voor extreem weer, terwijl bij code rood een weeralarm wordt afgegeven.

Voor het verkeer kan mist zeer gevaarlijk zijn. Dichte mist met een zicht van minder dan tweehonderd meter is volgens het KNMI hinderlijk. "Zeer dichte mist met een zicht van minder dan vijftig meter dwingt tot stapvoets rijden", aldus het instituut.

Het ongeluk vrijdagavond op de A31 net over de grens bij Enschede vond plaats in dichte mist. In totaal botsten 52 voertuigen op elkaar. Daarbij vielen drie doden en 35 gewonden, onder wie twee Nederlanders.

In de loop van de nacht kan de mist landinwaarts lokaal aanvriezen. Daardoor is er kans op gladheid. Het kwik zakt rond het vriespunt.