'Ambtenaren kritisch op minister Rosenthal'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is volgens ambtenaren en diplomaten niet diplomatiek genoeg. Zijn focus op het Nederlandse eigenbelang is volgens hen kortzichtig en zelfs schadelijk. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een rondgang, een jaar na het aantreden van Rosenthal.

Diplomaten moeten zich van de minister overal bewust zijn dat ze werken voor de BV Nederland. "Ik kan me niet indenken dat Nederland met deze opstelling de sympathie van andere landen krijgt", zegt een hoge diplomaat van een bevriend land in de krant. Een ambtenaar vreest dat Buitenlandse Zaken zich steeds meer uitlevert aan Economische Zaken.

Een speech die Rosenthal voor de zomer hield verbaasde ambassadeurs uit Europese landen. Hij zei dat Nederland om twee redenen voor Europa is: de grenscontroles en de interne markt, omdat die goed zijn voor Nederlandse ondernemers. Een ambassadeur is volgens de NRC 'geschokt' dat dit voor Rosenthal de enige redenen zijn.

Dit jaar is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton geagiteerd weggelopen uit een gesprek met Rosenthal. De irritatie zou komen doordat Nederland weinig zou bijdragen aan de missies in Libië en Afghanistan.


'Ambtenaren kritisch op minister Rosenthal' (Foto: Novum)