'Fransen verzwegen Arabische verzetshelden WO2'

De Frans-Marokkaanse regisseur Ismaël Ferroukhi denkt dat Fransen de verzetsdaden van Arabieren tijdens de Tweede Wereldoorlog expres hebben verzwegen. "De Fransen wilden de overwinning blank maken", zegt de 49-jarige regisseur van het oorlogsdrama Les Hommes Libres tegen Novum Nieuws.

"De Fransen wilden geen bevrijding tonen met mensen die overal vandaan kwamen. Daarom kun je ook geen foto's vinden van het Algerijnse verzet of het verzet van Afrikanen." Zijn laatste film, Les Hommes Libres, is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en gaat over een moskeedirecteur in Parijs die tijdens de oorlog Arabische joden aan een islamitische identiteit hielp.

De regisseur wil met zijn film duidelijk maken dat joden en moslims met elkaar kunnen samenwerken en dat ook succesvol hebben gedaan. "Het is een film over solidariteit", legt Ferroukhi uit. "Iedereen ziet de hele dag door alleen dat er oorlog is tussen Arabieren en joden, maar ruim zestig jaar geleden was er deze prachtige samenwerking."

De Franse acteur Michael Londsale, bekend van des Hommes et des Dieux, is in Les Hommes Libres te zien als de moskeedirecteur en verzetsheld Si Kaddour ben Ghabrit. "Hij wilde de rol in eerste instantie niet spelen, omdat hij geen moslim is", vertelt Ferroukhi. "Later kwam hij erachter dat Ben Ghabrit een vriend was van zijn tante en dat hij hem had ontmoet toen hij klein was."

Les Hommes Libres is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.


'Fransen verzwegen Arabische verzetshelden WO2' (Foto: Novum)