Celstraffen geëist voor beroven bejaarde vrouwen

In verschillende rechtszaken in Alkmaar en Lelystad rondom overvallen op hoogbejaarde vrouwen zijn dinsdag celstraffen geëist. In beide zaken spreekt het Openbaar Ministerie van laffe daden.

Twee jongens van 18 uit Almere hoorden in Lelystad acht jaar cel tegen zich eisen voor het met geweld overvallen van drie bejaarde vrouwen. Volgens het OM hebben de twee een vrouw van 80 en twee vrouwen van 89 in mei vorig jaar in hun woning overvallen. In twee van de drie gevallen beroofden de overvallers de vrouwen van kostbare sieraden.

De overvallers drongen de woningen van de vrouwen binnen en duwden ze op de grond. Daarna werden ze geschopt en bedreigd. Een van de vrouwen kreeg te horen dat ze haar vinger af zouden snijden als ze de trouwring van haar overleden echtgenoot niet afstond.

Een 16-jarige jongen hoorde een halfjaar jeugddetentie tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan een van de drie overvallen. De jongen zou bij een van de overvallen op de uitkijk hebben gestaan en buitgemaakte sieraden in zijn woning hebben bewaard.

Een 19-jarige man gaat daarnaast als het aan justitie ligt twee jaar de cel in voor een gewelddadige woningoverval op twee hoogbejaarde zussen in april in Alkmaar. De vrouwen van 82 en 83 werden overvallen toen zij op het punt stonden naar een begrafenis te gaan. Zij openden daarom nietsvermoedend de deur toen de verdachte met een kompaan aanbelde.

De twee mannen duwden de vrouwen omver en sleurde hen naar de keuken, waar zij geld eisten. Beide vrouwen raakten gewond bij de overval. De dieven maakten in totaal enkele honderden euro's buit. Ook werd met geweld een armband van een van de dames gerukt. Daarbij werd ze in haar rug getrapt.

De 19-jarige man stond ook terecht voor twee andere diefstallen in bejaardenwoningen. Zijn kompaan werd in oktober al tot 153 dagen jeugddetentie veroordeeld.