Drie professoren op fraudeonderzoek Noord-Holland

Drie hoogleraren gaan onderzoeken of bestuurders van de provincie Noord-Holland zich schuldig hebben gemaakt aan oneigenlijke praktijken. De professoren hebben tot volgend jaar zomer de tijd om te kijken of de afgelopen acht jaar dingen zijn gebeurd waarvan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten niet wisten, terwijl zij wel op de hoogte gesteld hadden moeten worden.

Aanleiding voor het onderzoek is het nieuws rondom oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hij is al sinds september vorig jaar officieel verdachte in een zaak die draait om omkoping en corruptie. In juli schreef de Volkskrant daarnaast dat Hooijmaijers de provincie meerdere malen zou hebben voorgelogen over zijn belangen in een bedrijf dat onder meer de provincie als klant had.

Eerder meldde de provincie al dat een externe commissie zou worden ingesteld om het onderzoek uit te voeren. Het onderzoek richt zich op de portefeuilles van alle gedeputeerden van 2003 tot 2011.

De commissie bestaat uit hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden Jouke de Vries en emeritus hoogleraar beleidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam Hans van den Heuvel. Ook hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar forensische accountancy aan de Universiteit Leiden Marcel Pheijffer zit in de commissie.