Nieuwe Griekse premier verdiende sporen als bankier

In de jaren negentig, toen hij president van de Griekse nationale bank was, hielp Lucas Papademos het economische tij in zijn land te keren. Daarmee maakte hij de weg vrij voor de Griekse toetreding tot de eurozone, in 2001.

Donderdag is de 64-jarige Papademos, die er inmiddels acht jaar als vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) op heeft zitten, gevraagd een coalitieregering te leiden, die de definitieve economische ondergang van Griekenland moet zien af te wenden. Van hem wordt niets minder verwacht dan dat hij in de drie maanden die zijn regering als het goed is aanblijft voorkomt dat het land failliet gaat en ervoor zorgt dat het lid blijft van de eurozone. Gehoopt wordt dat zijn ervaring in de internationale financiële wereld en zijn politieke onafhankelijkheid hem hiertoe in staat stellen.

De in Athene geboren Papademos studeerde in eerste instantie natuurkunde, haalde vervolgens een graad in de elektrotechniek en promoveerde tot slot als econoom. Al deze studies deed hij aan het Massachusetts Institute of Technology. Zijn promotor en mentor was wijlen Franco Modigliani, die in 1985 de Nobelprijs voor economie kreeg.

Van 1975 tot 1984 gaf Papademos les aan Columbia University in New York. In 1985 keerde hij terug naar Griekenland om als eerste econoom aan de slag te gaan bij de Griekse Bank. In 1993 benoemde de juist aangetreden socialistische regering hem tot vicepresident van de Griekse Bank en een jaar later, nadat hij een aanval op de drachme had helpen afwenden, werd hij bankpresident. Onder zijn leiding werden de rentetarieven verlaagd en ging de bank steeds onafhankelijker van de regering opereren. Dat was nodig om toetreding tot de eurozone mogelijk te maken. Zijn staat van dienst bezorgde hem in 2002 het vicepresidentschap van de ECB. In 2010 liep zijn termijn af.

De nu afgetreden premier George Papandreou vroeg hem plaats te nemen in zijn regering, maar dat aanbod sloeg hij af. Papademos, sinds 1988 ook als professor verbonden aan de Universiteit van Athene, prefereerde een rol als onbezoldigd adviseur.


Nieuwe Griekse premier verdiende sporen als bankier (Foto: Novum)