Vuurwerkshow gelinkt aan Brits verkeersongeluk

LONDEN - Een vuurwerkshow heeft mogelijk een rol gespeeld bij de enorme kettingbotsing op de snelweg M5 in het zuidwesten van Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse politie zondag gezegd. Bij het ongeluk kwamen zeven mensen om het leven en 35 mensen raakten gewond.

In eerste instantie leek het erop dat mist en een nat wegdek deels de oorzaak waren van de enorme botsing. Uit verklaringen van ooggetuigen is echter gebleken dat de zwarte rook die vrijkwam bij de vuurwerkshow in de buurt van de snelweg mogelijk heeft meegespeeld.

"We menen uit ooggetuigenverklaringen en van wat ons verteld is te kunnen opmaken dat het niet om mist ging, maar om rook", aldus politiechef Anthony Bangham, "De voertuigen en de mensen die de rook in reden zeiden dat het onmogelijk was om door te rijden, waardoor ze - uiteraard - hebben geremd."

Bij de kettingbotsing waren vrijdag 34 voertuigen betrokken. De meesten brandden volledig uit en op beelden zijn grote vuurballen en dikke zwarte rookwolken te zien.

De vuurwerkshow was een van de vele shows die vrijdag in Groot-Brittannië naar aanleiding van Guy Fawkes Day werden gegeven. Jaarlijks wordt op deze dag het falen van de Engelse activist herdacht die in de zeventiende eeuw het parlementsgebouw trachtte op te blazen.