Tientallen miljoenen voor Ajax

De inkomstenteller van Ajax in dit Champions League-seizoen staat na de overwinning op Dinamo Zagreb (4-0) al boven de tien miljoen euro. De Amsterdammers zijn door de zege op Zagreb tevens verzekerd van overwintering in Europa, wat ook extra geld oplevert.

Ajax heeft van de UEFA, vanwege prestatiebonussen en startgelden, tot nu toe al 9,2 miljoen euro mogen bijschrijven. "De startpremie was 3,9 miljoen vast en 550.000 euro per duel", aldus financieel directeur Jeroen Slop in De Telegraaf. "Een overwinning levert 800.000 euro op, een gelijkspel 400.000 euro."

Daarbij komen ook nog de recettes en de opbrengsten van de marketpool. Vorig seizoen verdiende Ajax twaalf miljoen euro aan de kaartverkoop voor de Champions League-duels. "Het bedrag uit de marketpool is nog niet bekend. Afgelopen seizoen was dat 7,4 miljoen euro. Maar dat moesten we met FC Twente – de andere Nederlandse deelnemer – delen. Dat hoeft nu niet. We gaan op basis van de prognose dit jaar uit van ongeveer tien miljoen euro."

Daarnaast is Ajax na gisteren al zeker van overwinntering in minimaal de Europa League. "Dat brengt ook een paar ton op", vervolgde Slop. "Maar we overwinteren vanzelfsprekend liever in de Champions League, wat drie miljoen euro oplevert."