Papandreou belegt spoedvergadering kabinet

De Griekse premier George Papandreou heeft zijn kabinet voor een spoedvergadering bijeengeroepen. Eerder donderdag liet minister van financiën Evangelos Venizelos weten tegen het door Papandreou voorgestelde referendum te zijn. Even later meldde een lid van de socialistische fractie in het parlement de regering vrijdag bij het vertrouwensvotum niet te zullen steunen.

Met het ontvallen van de steun van parlementslid Eva Kaili heeft de regering nog slechts een meerderheid van een zetel over. Kaili deed donderdag een oproep tot haar premier om af te zien van het referendum.

In een geschreven verklaring liet minister Venizelos eerder donderdag weten dat de Griekse deelname aan de eurozone 'een historische verworvenheid' is die niet van een referendum afhankelijk mag worden gemaakt.

Venizelos kwam met zijn verklaring na terugkomst uit Cannes, waar hij Papandreou had vergezeld bij diens overleg met Europese leiders. Na het crisisoverleg maakten de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel duidelijk dat Griekenland voorlopig niet kan rekenen op de nieuwe lening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds die vorige week werd overeengekomen.

Dat geld wordt pas beschikbaar gesteld na het referendum. Het is dus zaak dat dat referendum, waar Papandreou ook tijdens het crisisoverleg niet vanaf te brengen was, zo snel mogelijk plaatsvindt. Als datum wordt 4 of 5 december genoemd.

Merkel zei dat de volksraadpleging feitelijk draait om de vraag of Griekenland in de eurozone moet blijven.